Malaysia Berlakukan Masa Karantina Tujuh Hari

0


Masa kosong dari luar negeri berlaku meski sudah divaksin lengkap.

REPUBLIKA.CO.ID, KUALA LUMPUR — Kementerian Kesehatan Malaysia (KKM) menegaskan pengurangan 14 hari menjadi tujuh hari. Masa berlaku bagi pendatang dari luar negeri yang tiba di Malaysia berlaku untuk semua warga negara.

“KKM ingin merujuk pada pernyataan perdana menteri pada 15 Oktober 2021 mengenai pengurangan tempo wajib pengunjung dari luar negara dan perintah pengawasan untuk kontak rapat yang berlaku Senin 18 Oktober 2021,” ujar Menteri Kesehatan Malaysia, Khairy Jamaluddin di Putrajaya, Sabtu (16/10 ).

yang telah lengkap vaksinasi Covid-19 akan menjalani perawatan selama tujuh hari bila mereka yang tidak lengkap vaksinasi Covid-19 perlu menjalani menjalani tempoh mereka selama sepuluh hari. Khairy mengatakan pengurangan berlaku untuk semua warga negara, penduduk Malaysia, ekspatriat atau korps, atau orang asing yang diizinkan oleh Dirjen Imigrasi untuk memasuki Malaysia dari luar negeri.

“Individu yang diberi perintah pengawasan oleh pegawai yang diberi wewenang, contohnya individu yang pulang dari wilayah berisiko tinggi yang terjadi penularan seperti yang diumumkan oleh pemerintah,” katanya.

Bagi tujuan memastikan pelaksanaan tempo baru ini, ujar dia, KKM telah menggariskan nomor ketetapan. “Semua individu yang diberikan perintah pengawasan oleh pegawai yang aktif pada 18 Oktober 2021 akan menjalani gratis tujuh hari bagi mereka yang lengkap vaksinasi Covid-19 dan 10 hari bagi yang tiada atau tidak lengkap vaksinasi Covid-19,”.

Bagi individu yang sedang menjalani wajib, ujar dia, mereka akan menerapkan tempo baru yang telah diumumkan. “Walau, uji RT-PCR perlu dilakukan sebelum selesai perbaikan,” katanya.

sumber : AntaraLeave A Reply

Your email address will not be published.